2011. április 8., péntek

Tolnai:A világháború története-10 kötetes sorozat - Jelenlegi ára: 25 000 Ft


Hiánytalan sorozat az 1920-as évek végéről.
Néhány lap szakadt, de olvasható, a kötetekből lap nem hiányzik!
Teljesen átdolgozott II. kiadás.
I. VILÁGHÁBORÚS KÖNYVEK
Tolnai : A világháború története (előszó)
Tíz esztendeje, hogy véget ért a világháború, az "eget, földet rázó" nagy világháború, amely 1914 augusztusától 1918 októberéig egyetlen egy óriási csatatérré alakította át Európa területét.
Elhallgattak az ágyúk, elnémultak a puskák. A lövészárkok földbe vájt labirintusaiból – több mint négy évig tartó és minden képzeletet felülmuló, hősi erőfeszítés után – Európa férfinépe a lecsendesülő föld felszínére került. Véget ért a világháború, amilyenhez fogható még nem tombolt az ég alatt.
Tíz esztendő mult el azóta. Egy évtized távlatából tekinthetünk vissza a fergetegre... A fergetegre, amely városokat és falvakat sodort el, amely százezreket és százezreket gázolt vérbe, amely hatalmas birodalmakat rombolt széjjel és új államokat teremtett a széteső, vérző romokon... A fergetegre, amely szétrobbantotta a magyar-osztrák monarchiát és amely végső eredményében darabokra tördelte az ezeréves magyar hazát... Tíz esztendő történelmi távolatából vizsgálhatjuk és ítélhetjük meg az eseményeket, amelyeket a fergeteg tombolása idején még áttekinteni is alig lehetett.
Ugy voltunk vele, mint az erdő közepén álló ember, aki a sok fától nem látja – az erdőt. A sok csatától nem láttuk a háborút.
Ma már egy évtizednyire távolodtunk el az események vérzivataros forgatagától. A történelmi kutatások, diplomáciai feljegyzések és hadvezéri naplók nagy mértékben hozzájárultak az események megértéséhez és tisztázásához.
Tíz év nem nagy idő a világháború eseménylavinájának pontos feldolgozására és hűséges megvilágítására. Hiszen a négy háborús esztendő alatt több esemény zajlott le, mint néha évszázadok alatt.
De a tíz esztendő mégis elegendő volt arra, hogy az emberiség összefüggő és tiszta képet kapjon a világháborúról: annak igazi okairól, igazi eseményeiről, igazi lefolyásáról.
Eljutottunk a kellő távolságba.
Láthatjuk a világháború félelmetes, zengő erdejének teljes képét.
Elég messze vagyunk már tőle. Elég közel vagyunk még hozzá.
Higgadtan és tárgyilagosan, de a bennünk élő friss emlékezéssel tudjuk megrögzíteni az eseményeket. Emlékszünk a Kárpátok csúcsain vívott hófergeteges szuronyrohamokra, a Doberdo sziklái között visszhangzó pergőtüzekre, az orosz síkságon való diadalmas előnyomulásokra, a délvidéki győzelmek sorozataira, a legendába illő hőstettekre, a halálmegvető bátorság, a lángoló hazaszeretet legragyogóbb példáira...
És ezeket az örök fénnyel ragyogó mozaikokat most már a nagy világháború mindent összefoglaló, egységes képén tudjuk elhelyezni.
Tíz év távlatából bontakozik ki a világháború pontos képe, gigantikus mérete. Most már meg tudjuk ítélni: mik voltak ehhez képest az emberiség történetének legvéresebb, leghíresebb háborúi?
A pún háború? Hannibál? Attila? A catalaunurni csata? A harmincéves háború? Napoleon? A lipcsei "népek csatá"-ja?
Beszéljenek a számok.
Az ó-kor legkitűnőbb hadvezére, a karthagói Hannibál kilencvenezer gyalogossal, tizenkétezer lovassal és harminchét harci elefánttal kelt át az Alpeseken, ami a hadtörténelemnek világraszóló eseménye volt. Ezzel az "óriási" hadsereggel törte meg a római birodalom minden ellenállását és verekedte végig az ó-kor egyik legnagyobb háborúját.
A világtörténelem "legvéresebb" csatáját 451-ben a catalaunumi síkon Attila vívta meg a római Aétius seregével. Attilának félmilliónyi hada volt, a rómaiaknak és gótoknak ugyanannyi. Az ütközet lezajlása után hír szerint százötvenezer harcos holtteste maradt a harctéren. Komoly történettudósok túlzottnak tartják ezeket a számadatokat is.
A harmincéves háború korántsem tartott harminc esztendeig. Igen nagy megszakításokkal, néha évekig tartó pihenés után kerül egy-egy összecsapásra a sor, úgyhogy a szorosan vett háborúskodás ideje alig rúgott hat esztendőre és sohasem hozott mozgásba kiemelkedően nagyszámú seregeket.
Napoleon orosz hadjáratára mintegy négyszázezer emberből álló hadsereggel indult, amelyet Európa minden részéből toboroztak össze számára. A lipcsei csatában pedig, amelyet a történelem a "népek csatá"-jának nevez, Napoleon kétszázezer főnyi sereggel állott szemben az orosz-porosz-osztrák-angol-svéd szövetségesek háromszázezer főnyi hadával.
Az 1870-71. évi német-francia háborúban a német haderő négyszázezer, a francia sereg pedig háromszázezer főből állott.
Az 1914-1918. évi világháborúban pedig:
A központi hatalmak hárommillió-négyszázezer, az ellenséges szövetségesek pedig ötmillió-hétszázezer katonát tartottak állandóan fegyverben. A háború egész ideje alatt átlagosan 8-9 millió katona vívta a népek igazi csatáját.
Még tisztább képet ad a világháború példa nélkül álló, iszonyú méreteiről az a statisztika, amelyet legutóbb állítottak össze a világháború hősi halottairól. Eszerint:
a központi hatalmak részéről:
Németország
2, 000. 000
Törökország
300. 000
Magyarország-Ausztria
900. 000
Bulgária
50. 000
 
 
az ántánt és szövetségesei részéről:
 
Oroszország
2, 300. 000
Románia
80. 000
Franciaország
1, 400. 000
Amerika
50. 000
Anglia
600. 000
Belgium
40. 000
Olaszország
500. 000
Szerbia
40. 000
katonája életét vesztette el a világháborúban. A statisztika szerint tehát a központi hatalmak táborából 3, 250. 000, az ántánt és szövetségesei részéről 5, 010. 000 katona esett el a harc mezején. Összesen nyolc és negyed millió ember! Rettenetes elgondolni!
Ez a szomorú és méreteinél fogva megrázó statisztika bizonyítja a legjobban, hogy az 1914-1918. évi világháborúhoz fogható hadjáratot nem ért még meg az emberiség.
De talán éppen e riasztó méretek szólaltatták meg a világ lelkiismeretét. A háború után megalakult a Népszövetség, melynek az a célja, hogy a jövőben megakadályozza a háborús konfliktusok kitörését és békésen oldja meg a nemzetek között felmerülő ellentéteket.
A "Tolnai Világlapja" már a háború folyamán négy hatalmas kötetben kiadta a "Világháború Története" című művet, amely a frissen pergő, drámai eseményeket, a gigászi hadseregek irtózatos mérkőzéseit, a mesébe illő hősiesség ragyogó példáit örökítette meg nemcsak lebilincselően érdekes szövegével, hanem ezernél jóval több illusztrációval is: a nagy eseményekről a helyszínen készített eredeti rajzokkal és fényképfelvételekkel.
Tíz esztendő után a "Tolnai Világlapja" új köntösben, teljesen új átdolgozásban jelenteti meg a "Világháború Történeté"-t. A magyar irodalomban eddig még nem volt összefoglaló, teljes történelmi mű, amely a világháború pontos, hűséges lefolyását ismertette volna, főként a háború utáni időkben napvilágra kerülő dokumentumok, titkos okmányok és diplomáciai akták alapján.
Ezt a nagy hiányt és hézagot pótolja most a "Tolnai Világlapja", mikor minden magyar család könyvespolcára eljuttatja a "Világháború Története" című művet, minden idők legvéresebb, leggrandiózusabb és legtanulságosabb háborújának megrázóan drámai történetét.
E történelem minden lapja ott él még a szívünkben. Nemcsak kortársai, hanem szereplői vagyunk – közvetve vagy közvetlenül – a világháborúnak. Eseményeit a "Világháború Történeté"-nek olvasásakor újra és újra átéljük.
A magyar hősiesség, az emberi erőfeszítés és elszántság örök időkre szóló hőskölteménye ez a történelmi mű, melyet meghatott lélekkel, a nagy viharra való édes-bús emlékezéssel olvas végig minden magyar ember.
És a fiatalság? Az új generáció?... Amely azt kérdezgeti:
– Mondd, apám, milyen is volt a háború, amelyben te is megsebesültél?
– Mondd, anyám, hogy is volt az, amikor nagypapa hősi halált halt?
Ennek az új generációnak, meg az eljövendőúj generációknak majd elmondja e mű világosan és részletesen:
– Igy volt az, édes fiam...
Postázás, egyeztetés után lehetséges!


Jelenlegi ára: 25 000 Ft

Az aukció vége: 2011-04-10 22:59
. Tolnai:A világháború története-10 kötetes sorozat - Jelenlegi ára: 25 000 Ft

Fontos